Съединените щати в четвъртък приветстваха доклада на ООН, в който се

...
Съединените щати в четвъртък приветстваха доклада на ООН, в който се
Коментари Харесай

САЩ приветстват критичния доклад на ООН за Китай

Съединените щати в четвъртък приветстваха доклада на Организация на обединените нации, в който се споделя, че Китай може да е направил закононарушения против човечеството в Синцзян срещу уйгури и други етнически групи, заяви " Ройтерс ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че докладът разказва " ужасяващото отношение " на Китай към етническите и религиозни малцинствени групи.

" Този ​​доклад задълбочава и удостоверява нашата сериозна угриженост във връзка с продължаващия геноцид и закононарушения против човечеството, които държавните управляващи на КНР правят против уйгури, които са най-вече мюсюлмани, и членове на други етнически и религиозни малцинствени групи в Синдзян ", сподели Блинкън.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд разяснява настрана, че Съединените щати ще работят със съдружници и сътрудници, с цел да изискат завършек на злоупотребите от Китай.

За следващ път Съединени американски щати разясняват човешките права в Китай, което е мотив за напрежение сред страните.

" Изключително значимо е цялостният състав на Съвета по правата на индивида да има опция да разиска публично констатациите от този отчет допустимо най-скоро и причинителите на тези зверства да бъдат подведени под отговорност ", сподели тя в изказване.

Китай изрично отхвърли всевъзможни злоупотреби в Синцзян и издаде отговор от 131 страници на отчета на Организация на обединените нации от 48 страници, наричайки го " изцяло противозаконен и незабележим ". Китайските управляващи в началото отхвърлиха съществуването на лагери за задържане, само че по-късно признаха, че правителството е основало " центрове за професионално образование ", нужни за ограничение на това, което съгласно тях е тероризъм, фракционизъм и набожен радикализъм в Синдзян.

Припомняме, че в сряда висшият комисариат на Организация на обединените нации по човешките права публикува отчет за спазването на правата на индивида в китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион.

Мандатът на висшата комисарка на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет изтече на 31 август, а тя бе дала обещание да разгласява отчет за човешките права в Синцзян преди приключването му.

Докладът бе посрещнат с огромно внимание, тъй като от много време се твърди, че Китай накърнява правата на уйгурите.

Бачелет съобщи, че въпреки и да продължава да води разговор с Китай, не може да си затваря очите и да толерира накърнените човешки права.

В отчета се споделя: " Много е евентуално в китайския самостоятелен регион Синцзян-Уйгур да са били осъществявани закононарушения против човечеството.

Срещу представители на уйгурската общественост и на други групи, преобладаващо мюсюлмански, са били осъществявани закононарушения като случайно и дискриминационно задържане.

Ето за какво Организация на обединените нации приканва интернационалната общественост да предприеме незабавно дейности по отношение на изказванията, че в Синцзян са били осъществявани мъчения и даже полово принуждение. "

От Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида обръщат внимание в отчета си и на изказвания за наложително подлагане на медицински практики и за арестувания при неприятни условия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР